Aszalt szilvás, tejfölös bableves

Aszalt szilvás, tejfölös bableves

Hozzávalók: 40 dkg fehérbab, 2 dl tejföl, 10 dkg aszalt szilva, 2 babérlevél, 1 kis fej vöröshagyma, só, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál kacsazsír, 2 kávéskanál őrölt paprika. A tésztához: 70 dkg liszt, 1 egész tojás, és egynek a sárgája, kávéskanál só, fél dl víz.

A babot felhasználás előtt egy órával beáztatjuk. Leszűrjük, fazékba tesszük, és felöntjük bő liternyi vízzel. Beledobjuk a megtisztított vöröshagymát, a babérlevelet, kevés sót, és fedő alatt puhulásig főzzük.

Közben elkészítjük a tésztát. A tojásokat a sóval és kevés vízzel elhaboljuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó kemény, gyúrható anyagot kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd fél órára pihenni hagyjuk. Ezután már könnyebb kisodorni. Amikor már vékony a tészta, hosszú csíkokra vágjuk, és széles metéltet készítünk belőle. Lobogó forró, enyhén sós vízben kifőzzük.

A megpuhult babba beletesszük az aszalt szilvát, és még azzal is 10 percig főzzük. A tejfölben a lisztet csomómentesen elkeverjük, majd apránként egy-két merőkanál forró levessel átmelegítjük. A habarást a fazékba csurgatjuk, és összeforraljuk.

Kevés kacsazsírt felolvasztunk, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, felöntjük fél dl vízzel, és a levesbe tesszük. Ez ad szép színt a világos ételnek.

Tálalásnál a levest és a metéltet külön tálban tesszük az asztalra, és mindenki ízlése szerint szed belőle.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu