Vadraguleves

Vadraguleves

Hozzávalók: 1 kg szarvas comb, 2 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, fél zellergumó, 15 dkg zöldborsó, 50 dkg burgonya, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 vargánya, kis csokor, ill. 3 teáskanál tárkony, 2 babérlevél, 5 borókabogyó, 2 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál sertészsír.

A vöröshagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. A szarvas combot lehetőleg azonos nagyságú kockákra vágjuk.

A bográcsunk aljába egy púpos evőkanálnyi mangalicazsírt teszünk, ebben üvegesre pároljuk a hagymát.

Közben megtisztítjuk és felszeljük a zöldségeket: sárgarépát, petrezselymet, zellert, burgonyát, paprikát és paradicsomot.

Amikor a hús már jól kiadta a levét, felöntjük másfél liter vízzel, és kb. egy órán át főni hagyjuk.

Ezután fűszerezzük ízlés szerint sóval, borókabogyóval, őrölt borssal, babérlevéllel. Hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot is. Beletehetjük a felszeletelt vargányát, majd a sárgarépát, petrezselymet, zellert. Az összeaprított tárkony felét rászórjuk, és újabb fél órán át főzzük. Ekkor kerülhet bele a zöldborsó és a krumpli is.

A habaráshoz a lisztet kevés vízzel és tejföllel csomómentesre keverjük, majd a levesből lassan csurgatva egy deci forró lével átmelegítjük, és így adjuk a vadraguhoz. Ezzel a módszerrel biztosan nem lesz csomós az ételünk. Utolsó mozzanatként rászórjuk a megmaradt tárkonyt, és kevés citromlevet csavarunk bele. Összekeverjük, és már tálalhatjuk is.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu