Kiliti kolbászleves

Kiliti kolbászleves

Hozzávalók: 50 dkg zöldborsó, 50 dkg zöldbab, 2 fej közepes vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 25 dkg csípős kolbász, 25 dkg csemege kolbász, 2 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál paprikakrém, 2 púpos teáskanál őrölt pirospaprika, 2 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt színes bors, 5 gerezd fokhagyma, 4 babérlevél, 1 teáskanál őrölt tárkony. A habaráshoz: 2 dl főzőtejszín, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 citrom leve. A galuskához: 3 evőkanál liszt, 1 tojás, csipetnyi só.

Előkészítjük a hozzávalókat. A szalonnát szeletekre vágjuk, és beirdaljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A kétféle kolbászt felkarikázzuk.

A felhevített bográcsban kakastaréjokat készítünk a szalonnából. Amikor már szép pirosra sültek, kiszedjük egy tányérra, és félretesszük a tálaláshoz.

A zsírba beleborítjuk a vöröshagymát, és megpirítjuk benne. Amikor ez is elkészült, rátesszük a kolbászt, kicsit átforgatjuk, majd a tűzről kicsit félrehúzva megszórjuk őrölt paprikával. Összekeverjük, és azonnal felöntjük két liter vízzel.

Ekkor következik a fűszerezés: paprikakrém, só, kömény, színes bors, majd fokhagyma, és a babérlevelek kerülnek a bográcsba.

Nagyobb lángon az egészet felmelegítjük.

Közben elkészítjük a habarást: a citrom levét kicsavarjuk, hozzákeverjük a tejszínt, a tejfölt, a mustárt.

A felforrt levesbe zöldbabot és zöldborsót teszünk, majd újabb egy-két liter vízzel pótoljuk a levét. Megkóstoljuk, és amennyiben szükséges, még fűszerezhetjük.

Tízpercnyi főzés után beleöntjük a habarást. Ezt először egy merőkanál forró lével átmelegítjük, és úgy keverjük a bográcsba. Ezután már ne keverjük, csak forgassuk, rázogassuk az ételt, nehogy összetörjük a zöldségeket.

A galuskához a lisztet a sóval és a tojással összedolgozzuk, majd kiskanállal a levesbe szaggatjuk.

Utolsó mozzanatként tárkonnyal ízesítjük.

Finom, foszlós kenyérrel, paprikával megszórt kakastaréjjal és tejföllel kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu