Kelkáposzta leves füstölt sonkával

Kelkáposzta leves füstölt sonkával

Hozzávalók: 1 közepes fej (kb. 40 dkg) kelkáposzta, 30 dkg füstölt sonka, 6 db közepes nagyságú krumpli, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 3 lila hagyma, 7 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, fél dl étolaj, 4 evőkanál liszt, 2 dl tejföl. A fűszerezéshez: só, 3 kávéskanál őrölt fűszerpaprika, 2 kávéskanál őrölt kömény és kurkuma, 4 kávéskanál majoránna és kakukkfű, kevés őrölt feketebors, 3 teáskanál őrölt gyömbér, 3 evőkanál házi készítésű ketchup (vagy egy paradicsom).

Először a megtisztított lila hagymát kockákra vágjuk. Fél deci étolajban lepirítjuk. Közben kisebb darabokra szeleteljük a sonkát, és a hagymával együtt tovább sütjük. A sárgarépát, petrezselymet megtisztítjuk.

A sonkás hagymát liszttel megszórjuk, kicsit ezzel együtt is átkeverjük. Ezután a tűzről félrehúzva őrölt paprikát szórunk rá, rászeljük a kelkáposztát, és a megtisztított gyökérzöldségeket. Rádobjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket, és a fűszereket: az őrölt köményt, majoránnát, kakukkfüvet, őrölt feketeborsot, és kurkumát. Ezek nagyon finom ízt, és gyönyörű színt fognak adni a levesünknek. Felöntjük annyi vízzel, hogy a fazék tartalmát ellepje, összekeverjük, majd fedő alatt főzzük.

Sóra a legtöbbször a sonka miatt egyáltalán nincs szükség, de ízlés szerint azt is lehet tenni hozzá.

Amikor félig megpuhult a káposzta, beleborítjuk a kockákra vágott krumplit, a csíkokra szeletelt zöldpaprikát, beledobjuk a csokorba kötött petrezselyemzöldet, és még őrölt gyömbért is adunk hozzá. Ezekkel együtt készre főzzük.

Tálalás előtt forró levessel átmelegített tejföllel, és házi készítésű ketchuppel összeforraljuk. Ez utóbbi helyett tehetünk az ételbe egy szem paradicsomot, azzal is nagyon finom.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu