Gulyásleves kolbász szeletkékkel

Hozzávalók: (12 főre) 2,5 kg sertéscsülök, 50 dkg füstölt oldalas (vagy bordavég), 80 dkg burgonya, 3 vöröshagyma, 4 evőkanál őrölt paprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt kömény, 2 kávéskanál egész kömény, 2 evőkanál só, 4 sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 4 babérlevél, 2 paradicsom, 2 paprika, 1 csokor lestyán, 15 dkg sertészsír. A csipetkéhez: 30 dkg liszt, 4 tojás, 2 kávéskanál só. A tálaláshoz: 20 dkg debreceni kolbász, kevés tejföl.


A csülköt a zsírosabb részével, és a bőrével együtt közel egyforma kockákra daraboljuk. Az oldalast beáztatjuk, majd azt is felkockázzuk. A zöldségféléket megtisztítjuk, felaprítjuk.


A zsírt bográcsban felolvasztjuk. Beletesszük az egész köményt, ezt pár perc alatt kipattogtatjuk. Rápakoljuk a csülköt, és addig pirítjuk, míg kérget kap.


A füstölt oldalas kerül ezután az ételbe, majd rögtön a vöröshagyma, a só, az őrölt paprika, a zúzott fokhagyma. Összekeverjük, és amikor a paprika színe kioldódott a zsírban, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a bogrács tartalmát. Ez kb. hat liter. Amikor felforrt, beletehetjük a zöldségeket: a kockázott sárgarépát, zellert, paradicsomot, paprikát. Fűszerezzük babérlevéllel, őrölt köménnyel, és a csokorba kötött lestyánt is beledobjuk. A gulyást másfél-két órán át főzzük. Ezután tesszük bele a kockákra vágott krumplit.


Elkészítjük a csipetkét. A kimért lisztre ráütjük a tojásokat, sózzuk, és addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta. Deszkán is alaposan átdolgozzuk, majd kicsit megsodorjuk. Kisebb darabokra vágjuk, ezeket elcsipkedjük, és a forrásban lévő levesben kifőzzük.


A kolbászokat hosszában elfelezzük, kereszt alakban beirdaljuk a domború oldalukat, és forró olajban színesre sütjük. Szeletekre vágva kínáljuk a gulyáshoz. Aki szereti, tejfölt is tehet az ételbe.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu