Tüdős burgonyaleves

Tüdős burgonyaleves

Hozzávalók: 70 dkg tüdő, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 babérlevél, 2 teáskanál só, 3 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 3 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 kisebb zellergumó, 7 közepes krumpli. A rántáshoz: 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika, 2 dl tejföl.

A tüdőt egészben egy nagy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Teszünk mellé babérlevelet, tisztított fokhagymát és vöröshagymát, majd fedő alatt elkezdjük főzni.

Megpucoljuk a zöldségeket: a sárgarépát, petrezselymet, zellert és burgonyát. A gyökérzöldségeket hosszabb csíkokra, a krumplit kis kockákra vágjuk.

Amikor a leves feldobja a habját, akkor leszedjük, és ízlés szerint majoránnát és őrölt borsot szórunk rá.

Kb. egy órányi főzés után a tüdőt kivesszük, a levébe beletesszük a feldarabolt zöldségeket, majd a félig megfőtt belsőséget kisebb kockákra vágjuk, és azt is visszaborítjuk a levesbe. Fedő alatt addig főzzük, amíg minden puha lesz. Ízlés szerint sózzuk is.

A zsírt egy kisebb lábaskában felolvasztjuk, zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet, kicsit félrehúzzuk, és rászórjuk az őrölt paprikát, azonnal felengedjük fél liter vízzel, és elkeverjük benne a tejfölt is.

Ezzel sűrítjük a levesünket. Egyet forralunk rajta, és már tálalhatjuk is.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu