Karádi kanászleves

Karádi kanászleves

Hozzávalók: (8 főre) 20 dkg húsos füstölt szalonna, 4 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 vöröshagyma, 4 krumpli, 1 zellergumó, 1 karalábé, 20 dkg vegyes erdei gomba, 2 l csontlé, 25 dkg sertéscomb, 2 evőkanál őrölt paprika, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt feketebors, só, 0,5 dl étolaj. A gombóchoz: 25 dkg darált sertéshús, 25 dkg főtt rizs, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors.

A szalonnát apróra felkockázzuk. A bográcsba fél dl étolajat öntünk, és ebben ropogósra sütjük, majd a pörcöket a zsírból kiszűrve tálalásig félretesszük.

A vöröshagymát, a sárgarépát, petrezselymet, zellert és karalábét kis kockákra vágjuk.

A szalonna zsírjában először a hagymát üvegesre pároljuk. Közben a sertéscombot kis darabkákra vágjuk, és a hagymában addig sütjük, amíg kifehéredik, és kérget kap. Ugyanekkor beleborítjuk a zöldségeket, és a felaprózott petrezselyemzöldet is.

Pár perc múlva levesszük a tűzről, meghintjük őrölt paprikával, liszttel, visszatesszük a lángra, és azonnal felöntjük csontlével. Összekeverjük, és tovább főzzük.

A krumplit megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, és a kanászlevesbe borítjuk.

A gombák szárát eltávolítjuk, kalapjukat papírtörlővel átdörzsöljük, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk, ezeket is kockákra vágjuk, és a krumpli után küldjük.

Ekkor ízesítünk még kevés sóval és borssal, és vízzel pótoljuk az elfőtt levet.

A főtt rizsbe tesszük a darált sertéshúst, ütünk bele egy tojást, belezúzunk két gerezd fokhagymát, sóval és borssal ízesítjük, és összekeverjük. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle. Ezeket a levesben kifőzzük, és elkészült a kanászlevesünk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu