Barna sörben párolt kakas

Hozzávalók: 1 nagyobb kakas, só, 1 fej fokhagyma, 1 teáskanál őrölt feketebors, 10 dkg vaj, fél dl olívaolaj, 1 dl étolaj, 2 szál sárgarépa, fél fej kelkáposzta, 2 vöröshagyma, 2 üveg barna sör, kis csokornyi kakukkfű, pár szem egész bors, 4 babérlevél, 1 szárított paradicsom, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín.

A kakast megtisztítjuk, feldaraboljuk, besózzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk, és a húsdarabokat megtűzdeljük vele. Ízesítjük még egy kis sóval, őrölt borssal. Egy nagyobb tepsiben elhelyezzük a kakast, aládobjuk a vajat, rálocsoljuk a kétféle olajat, és sütőben 15-20 percig pirítjuk.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Egy cseréptál alját kibéleljük a felével. Erre tesszük a kakas egy részét, újabb sor zöldség, és a megmaradt hús következik. Az egészet meglocsoljuk a pecsenye szaftjával, és beleborítjuk a barna sört. Fűszerezzük kakukkfűvel, egész borssal, babérlevéllel, és szárított paradicsommal. Lefedjük, és sütőben kb. 4 órán át sütjük.

A megpuhult husikát kiszedjük, a levét leszűrjük, a zöldségeket belepasszírozzuk. Felforraljuk. A lisztet hideg vízzel elkeverjük, a forró, fűszeres lével átmelegítjük, és a lábosba csurgatjuk. A tejszínhez is adunk egy kis mártást, az egészet összefőzzük, és meglocsoljuk vele a kakast.

Sós vízben főtt burgonyával, vagy kenyérrel fogyaszthatjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu