Tyúk vadas mártással

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 25 dkg petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 6 csirke alsócomb, 4 szelet kenyér, 20 dkg zsír (vagy 2 dl étolaj), 50 dkg liszt, 1 tojás, só, 15 dkg cukor, 5 babérlevél, 20 szem egészbors, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál 10 %-os ecet.

Elsőként megtisztítjuk a zöldségféléket. A sárgarépát és petrezselymet vékony karikákra, a hagymát kockákra vágjuk. Mindezt feltesszük egy lábasba annyi vízzel, hogy ellepje a tartalmát. Fűszerezzük babérlevéllel, egész borssal, és a megmosott csirkecombokat is hozzáadva fedő alatt puhulásig főzzük.

Egy serpenyőben zsiradékot melegítünk, ebben mindkét oldalukon megpirítjuk a kenyereket. A zsírból kiszedve lecsepegtetjük, és felkockázzuk.

Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a cukrot. Amikor ez megkaramellizálódott, egy merőkanálnyi főzőlével összekeverjük.

A gombóc tésztájához nokedli alapot készítünk. Ehhez a lisztet egy teáskanál sóval, egy tojással és apránként adagolt vízzel összekeverjük. Sós vizet forralunk. Amikor már jó meleg a víz, a nokedli masszába belekeverjük a pirított kenyérkockákat. Evőkanállal nagy gombócokat szaggatunk belőle, és kifőzzük. Amikor a belsejük is megfőtt kiszedjük, majd leöblítjük.

A vadashoz elkészítjük a rántást. Egy deci étolajban négy-öt evőkanálnyi lisztet barnára pirítunk.

A babérlevelet és a megfőtt húsokat kivesszük a lábasból. Kicsontozzuk, félretesszük. A zöldségeket a főzőlével összeturmixoljuk. Felforraljuk, majd beletesszük a rántást. Amikor besűrűsödött, ízesítjük mustárral, ecettel, ízlés szerint sóval. Hozzáadjuk a karamellt és a tejfölt is, majd újra összeforraljuk.

A csirkehúsokat kétfelé vágva visszahelyezzük a vadas mártásba, és a zsemlegombócokkal tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu