Zúza pörkölt

Hozzávalók: 60 dkg csirkezúza, 15 dkg füstölt szalonna, 2 paradicsom, 2 paprika, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors, ½ teáskanál őrölt kömény, 2 teáskanál majoránna, 20 dkg tarhonya, 3 dl félszáraz fehérbor.

A szalonnát felkockázzuk, beletesszük a bográcsba, kisütjük a zsírját. A vöröshagymát is apróra vágjuk, és üvegesre pároljuk benne. A zúzát kisebb darabkákra, a paprikát karikákra, a paradicsomot és fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.

A hagymás zsírra őrölt paprikát szórunk, összekeverjük, majd azonnal beletesszük a zúzát. Kicsit átforgatjuk. Fűszerezzük sóval, majoránnával, őrölt köménnyel, őrölt borssal. Hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, felöntjük jó fél deci fehérborral, és másfél óráig főzzük. Idő közben apránként borral locsolgatjuk, hogy az elpárolgott levet pótoljuk.

Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, ezzel is rotyogtatjuk egy órát.

Amikor már megpuhult a zúza, beleborítjuk a tarhonyát, és készre főzzük. A levét pótoljuk, ízlés szerint fűszerezzük, és a végén a fokhagymát is beleforgatjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu