Regölyi tejfölös csirkehús leves

Hozzávalók: 1 db fiatal csirke darabolva, 1 vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 nagyobb sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél zeller, 1 csokor zellerzöld, 1 evőkanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 5 dkg zsír, 2 babérlevél, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 teáskanál liszt. Csipetkéhez: 1 tojás, csipetnyi só, liszt.

A petrezselymet, sárgarépát, zellert, vöröshagymát megtisztítjuk, és a paprikával együtt kockákra vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, és azt is felszeljük.

A csirkét feldaraboljuk.

Egy fazék aljába beletesszük a zsírt, majd a vöröshagymát üvegesre pirítjuk benne. Ezután rápakoljuk a húst a felkockázott zöldségekkel együtt. Fűszerezzük sóval, babérlevéllel, őrölt borssal. Lefedjük, és hagyjuk a saját gőzében főni.

Amikor levet engedett, meghintjük őrölt paprikával, felengedjük két és fél liter vízzel, összevágott zeller zöldet szórunk rá, és fedő alatt puhára főzzük.

Közben egy tojásból csipetnyi sóval, és annyi liszttel, amennyit felvesz, tésztát gyúrunk, majd apró csipetkéket készítünk belőle.

A tejfölt egy kevés liszttel csomómentesre keverjük. Amikor megpuhult a hús, a habarást egy merőkanál forró leves hozzáadásával apránként felmelegítjük, és a levesbe öntjük. Ezután kerülhet bele a csipetke. Összefőzzük, és vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu