Töltött csirke borban párolt hagymával

Hozzávalók: 2 tisztított csirke, só, 4 zsemle, a két csirke mája, 2 keményre főzött tojás, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál majoránna, 1 tojás, 1 csokor petrezselyem zöldje, 3 dl étolaj. A csirke mellé: 12 szem kisebb burgonya, 1 nagyobb cukkini, 1 padlizsán, 5 sárgarépa, 3 vöröshagyma. A párolt hagymához: 60 dkg apró szemű vöröshagyma, és lila hagyma, 3 dl vörösbor, 1 dl étolaj, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, fél citrom leve, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje.

A csirkéket kívül-belül alaposan megsózzuk. A töltelékhez a zsemléket vízben beáztatjuk, majd kicsavarjuk a levét. A májat lekaparjuk, a tojásokat, és a petrezselymet felvágjuk. Összedolgozzuk a zsemlével. Fűszerezzük borssal, majoránnával, 1 teáskanálnyi sóval, és beleütünk egy tojást. Jól összegyúrjuk. Kicsit pihentetjük, majd a csirkéket megtöltjük vele. Kiskanállal a nyaka bőre alá is teszünk belőle. A bőrt pár öltéssel összevarrjuk, nehogy kifolyjon sütés közben a töltelék.

A zöldségféléket megtisztítva, a krumplikat és hagymákat egészben, a cukkínit, és padlizsánt vastagabb szeletekben, a sárgarépákat félbevágva tesszük a csirkék mellé a tepsibe. Öntünk alá étolajat, és kevés vizet, lefedjük, és megsütjük. Kemencében másfél óra, sütőben 2-2,5 óra alatt puhul meg.

Közben elkészítjük a vörösborban párolt hagymát köretként. A hagymákat megtisztítjuk, és egészben hagyva tepsibe tesszük. A többi hozzávalót az apróra vágott fokhagymával összekeverjük, és a hagymára öntjük. Apróra vágott petrezselymet szórunk a tetejére. Alufóliával letakarva tesszük kemencébe, vagy sütőbe. Kemencében 40 perc, sütőben kb. 1 óra alatt megpárolódik.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu