Petrezselymes mártás

Hozzávalók: 1 egész csirke húslevesben megfőzve. A petrezselymes mártáshoz: 3 evőkanál mangalicazsír, 5 evőkanál liszt, teáskanálnyi őrölt paprika, só, 1 nagy csokor petrezselyem, kb. 10 merőkanál húsleves, 2 dl tejföl. A torma szószhoz: 15 dkg friss torma, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 4 evőkanál liszt, 7 dl tej, 3 evőkanál cukor, csipetnyi só, 2 dl tejföl, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál vaníliás porcukor.

Egy egész csirkéből húslevest főzünk. Először a tormaszószt készítjük el. A tormát lereszeljük, a vajon világosra pirítjuk, majd kihűtjük. Ezután újra feltesszük a tűzre. Amikor átmelegedett, megszórjuk liszttel, és átsütjük. Felengedjük tejjel, csomómentesre keverve összefőzzük. Ízesítjük cukorral, sóval. A végén belekeverjük a tojások sárgáját és a tejfölt is. Tálalásnál kis pohárba, fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk a főtt hús mellé.

A másik mártásunkhoz a petrezselymet egészen apróra felvágjuk. A mangalicazsíron világosra pirítjuk a lisztet, őrölt paprikával kis színt adunk hozzá, majd belekeverjük a petrezselyem felét. Annyi húslevest merítünk rá, hogy kellő sűrűségű mártást kapjunk. Ezután ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a többi petrezselymet, és a tejfölt is belekeverjük. Kicsit forralunk rajta, és el is készült. Aki a savanyúbb ízeket kedveli, ecetet is adhat hozzá.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu