Legényfogó leves

Legényfogó leves

Hozzávalók: (10 főre) 80 dkg bőr és csont nélküli pulyka felsőcomb, 20 dkg csirkemáj, 4 l csont alaplé. 2 újhagyma, 25 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyem gyökér, 20 dkg karalábé, 20 dkg zeller, 1 kisebb karfiol, 10 dkg kelkáposzta, 40 dkg zöldborsó, 60 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem zöld. 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál őrölt tarkabors, só, 2-3 evőkanál citromlé, 2 dl tejszín, 10 dkg csigatészta, 2 dl étolaj.

A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet és karalábét kisebb kockákra, a zellert nagyobb darabokra vágjuk. A gombát felszeleteljük. A pulykahúst is felkockázzuk, majd néhány evőkanálnyi étolajon serpenyőben addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Ekkor egy nagyobb fazékban felmelegített alaplébe tesszük, és elkezdjük főzni.

A kiürült serpenyőt újra kiolajozzuk, és ezúttal a feldarabolt petrezselymet, sárgarépát, karalábét, és a szintén kisebb karikákra vágott újhagymát pároljuk át benne. Közben a leves habját szűrőkanállal leszedjük, majd beledobjuk a zellert, karfiolt és kelkáposztát. Az utóbbi kettőt egy darabban tesszük a levesbe, nehogy szétfőjenek. A megdinsztelt zöldségféléket, és a gombát is beleborítjuk, és fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Közben ízlés szerint tarkaborssal, és sóval fűszerezzük.

Amikor átpuhultak a zöldségek, beletehetjük a zöldborsót, és a csigatésztát. Ízesítjük még ételünket mustárral és citromlével is, majd tejszínt csurgatunk bele. Újra elővesszük a serpenyőt, kiolajozzuk, és fehéredésig pirítjuk benne a csirkemájat. Ez kerül utolsóként a legényfogó levesbe. Egyet forralunk még rajta, megszórjuk apróra vágott petrezselyem zölddel, és már tálalhatjuk is.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu