Mézeskalács házikó

Hozzávalók: (egy házikóhoz) 15 dkg méz, 3 dkg vaj, 20 dkg szitált porcukor, 3 tojás és egy tojás sárgája, 50 dkg liszt, a gyúráshoz további min. 15 dkg liszt, fél teáskanál szódabikarbóna, 10 gramm mézes fűszerkeverék. A cukormázhoz: 20 gramm tojásfehérje, 10 dkg darált porcukor, 1 teáskanál citromlé, fél teáskanál étkezési keményítő. A takaró mázhoz: 1,5 dl víz, 10 gramm zselatin, ételszínezék.

A mézet gőz felett felolvasztjuk, beletesszük a vajat, és az egészet langyosra hűtjük.

Közben a kihűlt vajas mézhez hozzáadjuk a tojásokat, a fűszerkeveréket, az átszitált porcukrot, majd apránként a szódabikarbónával elkevert lisztet. Amikor összeállt a tésztánk, folpackkal letakarjuk, és egy éjszakát szobahőmérsékleten pihentetjük.

Másnap lisztezett deszkán átdolgozzuk, közben bőven adagoljuk hozzá a lisztet, hogy jó kemény, formázható alapot kapjunk. Ezt fél centi vastagra sodorjuk, és a házikó formáival kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőben kisütjük. Ügyeljünk arra, hogy egy nagyobb téglalap formát is készítsünk, ez lesz a házikó alapja. A mézes lapok gyorsan elkészülnek, figyeljünk rá. Amikor kivesszük, legjobb, ha újabb fél napot állni hagyjuk.

A zselatinos mázhoz másfél deci vízben tíz gramm zselatint feloldunk, ezt tetszőlegesen színezhetjük ételfestékkel. A kisült formákat ecsettel úgy kenjük át vele, hogy az éleire, kicsit az aljára is kerüljön, nehogy száradás után felpenderedjen a zselatin. Amikor teljesen kiszáradt, cukormázzal díszíthetjük. Közben ezt is elkészítjük.

A kimért fehérjét keverőgéppel, alacsony fokozaton kicsit felhaboljuk, majd kanalanként hozzáadjuk a keményítővel elkevert porcukrot. Szűrőn keresztül citromlevet is adunk hozzá. Ez ecettel helyettesíthető. Vizespohárba helyezett nyomózsákba töltjük a mázat, a szélesebb végét elkötjük, csúcsán pedig akkora rést vágunk, amilyen vastag csíkban szeretnénk mintázni.

Díszítésnél ügyeljünk arra, hogy a cukormázat a levegőben húzzuk, legalább egy centire a mézeskalács alaptól. Amikor mindent kicifráztunk, várjunk, amíg a máz megdermed, utána lehet összeállítani a házikót.

Az „építkezéshez” fogvájók letört, csúcsos végeit használjuk rögzítésként, ragasztóként zselatinos vízzel kenjük az éleket, az kiválóan tapaszt. Először a házikó négy oldalát tegyük az alapra, ezt követheti az oromzat, végül a tető, és a kémény.

Az esetleg még meglévő réseket fehérje habbal elfedhetjük, ez is segít abban, hogy a házikónk egyben megálljon.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu