Csiripiszli

Hozzávalók: 1 kg búza, 50 dkg liszt, víz.

A búzát többször átmossuk, amíg tiszta lesz. Tálba tesszük annyi vízzel, hogy ellepje, és két napig állni hagyjuk. Szűrőbe szedjük, és lecsepegtetjük. Itt is pihentetjük egy napig.

Másnap gyúródeszkán (nagyobb tálcán) kétujjnyi vastagon elterítjük, egy nedves tüll anyaggal letakarjuk. Szobahőmérsékleten négy napig állni hagyjuk, közben vigyázunk, hogy az anyag felette mindig nedves legyen, és a búza kicsírázzon. Amennyiben zöld hajtások jelennek meg, azokat el kell távolítani, mert keserű ízt adnak az ételnek.

A hálószerűen összeállt anyagot kevés tiszta víz adagolásával húsdarálón ledaráljuk. Az így kapott anyagot szitán lecsepegtetjük, majd a tálban átmossuk annyi vízzel, hogy a csíra leve kioldódjon.

Tejhez hasonló folyadékot kapunk. Ezt annyi liszttel keverjük csomómentesre, hogy sűrű palacsintatészta állagú anyag legyen.

Olajjal, vagy ecettel kikent tepsibe borítjuk. A folyadék csak félig töltse meg a sütőformát. Lassú tűzön két-három óra alatt megsütjük. Kanállal fogyasztható, cukormentes édességet kapunk, ami nagyon kiadós, laktató. Az újfaluiak húsvét előtt, nagyböjtben fogyasztják.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu