Sajtos és vaníliás roló

Sajtos és vaníliás roló

Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt,2 tojás, fél liter langyos víz, 2 evőkanál ecet, 2 evőkanál só, 25 dkg margarin, 10 dkg rétesliszt. A sajtos krémhez: fél liter víz, 1 evőkanál só, 5 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál finomliszt, 20 dkg reszelt sajt. A tepsi kikenéséhez étolaj, a tészták kenéséhez 2 tojás. A vaníliás krémhez: 3 dl tej, 10 dkg liszt, 2 vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor.

A fél kg lisztet két tojással tálba tesszük. Fél liter langyos vizet elkeverünk ecettel és sóval, és kidagasztjuk vele a tésztát. Rétestésztánál egy kicsit keményebb anyagot készítsünk. Lisztezett gyúródeszkán is átdolgozzuk, majd fél óráig letakarva pihentetjük.

A margarint a rétesliszttel simára keverjük, és a megpihent, kinyújtott tésztát a harmad részével átkenjük. Felhajtjuk, mint a könyvet, és fél óráig pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. Az utolsó hajtogatás után nylonzacskóba csomagoljuk, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Másnap először elkészítjük a sajtkrémet. Fél liter vizet összemelegítünk egy csapott evőkanál sóval, rétesliszttel és finomliszttel. Addig főzzük, míg sűrű lesz. A tűzről levéve belekeverünk 15 dkg reszelt sajtot, és félretesszük, hogy kihűljön.

A jól megpihent tésztát a zacskóból kivéve vékonyra nyújtjuk. Derelyevágóval 3 cm-es csíkokra vágjuk, és fémből készült formákra, vagy cirokszárra tekerjük úgy, hogy a csíkok fedjék egymást.

Olajjal kikent tepsibe, kis távolságot hagyva elhelyezzük a rolókat, tetejüket felvert tojással átkenjük, és forró sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A rudakat kinyomjuk belőle, és nyomózsák segítségével mindegyiket megtöltjük sajtkrémmel. A maradék öt deka sajtot is lereszeljük, és a végeit belemártjuk, így helyezzük tálcára.

A rolókat vaníliás krémmel is elkészíthetjük. Ehhez a tejet a liszttel sűrűre főzzük, vaníliás cukorral, és 5 dkg cukorral ízesítjük, majd hűlni hagyjuk. Közben a margarint 15 dkg cukorral habosra keverjük, és a főzött krémhez adjuk. Ezzel töltjük a kisült rolók másik felét. A vaníliás rolók tetejét nem kell tojással átkenni sütés előtt, mert töltés után azonnal meghempergetjük porcukorban, ettől még finomabb lesz.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu