Tökös-túrós sodort rétes

Hozzávalók: (3 tepsi, 15 rúd réteshez) a tésztához: 60 dkg liszt, 4 dl tejföl, 2 tojás, csipetnyi só. A rántáshoz: 5 dkg sertészsír, 8 dkg liszt. A töltelékhez: 2 kg túró, 1 kg cukor, 3 tojás, 3 vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 50 dkg gyalult tök, teáskanál só, 5 zsemle, 5 dkg zsemlemorzsa. A tepsihez és a tésztára olvasztott sertészsír.

A rántáshoz a zsírt megolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, és világos rántást készítünk belőle. Félretesszük, és kihűtjük.

A rétestészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkára borítjuk, és ott is alaposan összedolgozzuk. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket.

A legyalult tököt enyhén sózzuk, ebben kicsit állni hagyjuk, majd jó alaposan kinyomjuk a levét. A zsemléket vízben megáztatjuk, a vizet kicsavarjuk belőle, és az áttört túróba tesszük. Vaníliás cukorral, kristálycukorral, mazsolával, és a tojások sárgájával összekeverjük, majd hozzáadjuk a kicsavart tököt is. A tojások fehérjét habbá verjük, és úgy keverjük a töltelékhez.

A megpihent tésztát vékonyra kisodorjuk, rákenjük a kihűlt rántást, felcsavarjuk, jó szorosan, mint a bejglit, és egy órára hideg helyre tesszük.

A tepsit olvasztott zsírral megkenjük.

A tésztából 2 ujjnyi széles csíkokat vágunk, ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk. Egyik felét zsírral megkenjük, közepére csíkban zsemlemorzsát szórunk, és jó gazdagon túrós tölteléket halmozunk rá. Először a rétes száraz oldalát hajtjuk fel a töltelékre, majd a zsírral megkent felét. Tepsibe helyezzük, a rudak tetejét zsírral átkenjük, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral megszórjuk, és rézsútosan szeleteljük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu