Fertőhomoki tökös béles

Hozzávalók: 6 dl tej, 20 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 1 kg cukor, 1 kg spárgatök, 1 kg túró, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 2 vaníliás cukor, csipetnyi só, 8 dkg sertészsír. A tepsihez kevés zsír, és liszt. A béles tetejére porcukor.

A tököt előző nap legyaluljuk, és konyharuhába téve, teljesen kipréseljük belőle a nedvességet.

A tejet meglangyosítjuk, két decibe teszünk egy evőkanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy megkeljen. A lisztbe teszünk egy csipetnyi sót, a közepébe beleöntjük az élesztős tejet, kevés lisztet keverünk hozzá, majd ezt a kovászt még tíz percig pihentetjük. Rászórunk 8 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot, és annyi langyos tejjel dolgozzuk ki, hogy jól dagasztható kalácstésztánk legyen. Közben a zsírt is hozzáadjuk. Amikor a tészta már elválik az edény falától, akkor liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen fél óráig pihentetjük.

A túrót a gyalult tökkel, 10 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, és két tojás sárgájával összekeverjük.

A sütő tepsit kizsírozzuk, kilisztezzük.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kétfelé vágjuk. Az első bucit tepsi nagyságúra kisodorjuk, és a sütőforma alját kibéleljük vele. A másikat is kinyújtjuk. A tökös-túrós tölteléket egyenletesen elkenjük az alsó lapon, majd a másikkal beborítjuk. Felvert tojással átkenjük a tetejét, villával sűrűn megszurkáljuk, és 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük.

Porcukorral megszórjuk, és amikor kihűlt, felszeleteljük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu