Frentő

Hozzávalók: egy kg liszt, 8 dkg zsír, vagy margarin, 5 dkg élesztő, 3 evőkanál kristálycukor, 1 tojás, 1 evőkanál só, 2 közepes nagyságú burgonya, 5-6 deci tej, szilvalekvár, mák, porcukor.

A burgonyát megtisztítjuk, puhára főzzük, és áttörjük. két dl langyos, cukros tejbe beleszórunk egy kevés lisztet, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A zsírt, vagy margarint felolvasztjuk.

A lisztbe beletesszük a meghűlt burgonyát, a sót, a kristálycukrot, az olvasztott zsiradékot, a tojást, a felfutott élesztős tejet, és a maradék langyos tejjel jól összedolgozzuk. Amikor már sima a tészta, és a táltól is elválik, akkor konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen egy fél órát kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, a tetejét is megszórjuk egy kevés liszttel, és ujjnyi vastagra kisodorjuk. Csapott evőkanálnyi szilvalekvárt halmozunk az egyik sarkába, ráhajtjuk a tésztát, és kisebb bögre lisztezett szájával (vagy pogácsaszaggatóval) gombócot szúrunk ki a tésztából úgy, hogy a szilvalekvár halom a tészta közepére essen. Az így kialakított frentőket kikent tepsibe helyezzük, abban is pihentetjük egy kicsit, és előmelegített sütőben kisütjük.

Közben vizet forralunk. A szép aranysárgára sült süteményeket szűrőkanálba szedjük, és 3-4 merőkanálnyi vízzel a lábos fölött leforrázzuk. Ezután rögtön cukros darált mákba forgatjuk. Készíthetjük diósan is.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu