Gőzgombóc gyümölcsös mártással

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 4 dl tej, 1 evőkanál cukor, só, 10 dkg mangalica zsír, 2 evőkanál étolaj. A mártáshoz: 20 dkg aszalt szilva, 1 vaníliapuding, pár szem szegfűszeg, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál cukor, 1 dl tej.

Az élesztőt a langyos tej felében egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük kávéskanálnyi sóval, majd a megkelt élesztős tejet is hozzáadjuk. Elkezdjük összeállítani a tésztát. Munka közben annyi langyos tejet dagasztunk bele, hogy jó állagú gombóc alapunk legyen. Amikor már szép simára kidolgoztuk, lelisztezzük az edény oldalát és a tészta tetejét. Konyharuhával letakarjuk, és egy órát langyos helyen pihentetjük.

Közben elkészítjük a mártásunkat. Az aszalt szilvát annyi vízben megáztatjuk, hogy teljesen ellepje az edény tartalmát. Szegfűszeget, fahéjat adunk hozzá, és felforraljuk. Közben a vaníliapudingot cukorral és tejjel csomómentesre keverjük. Ezzel sűrítjük a mártásunkat.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kettéválasztjuk, egyenként kisodorjuk és zsírral átkenjük. Felhajtogatjuk, mint a bejglit, ezeket a rudakat kicsit meghúzzuk, majd alulról behúzva csomót kötünk mindkettőre.

Két evőkanál étolajat és egy kávéskanál sót helyezünk a sütőtálunk aljára, erre tesszük a gombócokat. Olajjal a tetejét is átkenjük, fél deci vizet öntünk alá, megsózzuk, és lefedve, takaréklángon, 25 percig főzzük. Közben nem szabad kinyitni az edényt.

Az elkészült gombócokat kiszedjük egy tálra, és gyümölcsszószt kínálunk hozzá.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu