Borsos kalács

Borsos kalács

Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dkg cukor, csipetnyi só, 4 dkg élesztő, fél liter langyos tej, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 6 dkg tyúkzsír. A mártáshoz: 3 evőkanál tyúkzsír, 1 evőkanál liszt, csipetnyi só, 5 dl tejföl, 1 teáskanál őrölt bors, 1 dl tej.

Az élesztőt két deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, teszünk bele cukrot, sót, egy egész tojást, és két tojás sárgáját. Két-három evőkanálnyi tyúkzsírt csurgatunk hozzá, majd a megkelt élesztős tejjel, és az apránként adagolt langyos tejjel bedagasztjuk a tésztát. Közepes keménységűre, hólyagosra kidolgozzuk. Letakarjuk, és 40 percig kelesztjük.

A duplájára nőtt tésztát lisztezett gyúródeszkán kisebb darabokra vágjuk, ezeket egyenként megsodorjuk, félbehajtjuk, és összefonjuk. Tyúkzsírral kikent tepsibe helyezzük, szorosan egymás mellé, de a kalácsok között is átkenjük zsírral, hogy sütés után szétválaszthatók legyenek. Kb. 10 percig pihentetjük, és fél óra alatt szép pirosra sütjük.

A mártókához a tyúkzsírban átpirítjuk a lisztet, ízesítjük sóval, borssal, beleöntjük a tejfölt, kicsit hígítjuk tejjel, majd az egészet összeforraljuk.

Amikor kisült a kalács kiborítjuk a tepsiből, szétszedjük, és a fűszeres mártókában átforgatjuk. Tálba tesszük, lefedjük, és 10 percig állni hagyjuk, hogy átgyengüljön.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu