Palóc leves

Palóc leves

Hozzávalók: 1 kg marhacomb, 60 dkg főtt burgonya, 60 dkg üveges, vagy előfőzött zöld-és sárgahüvelyű bab a levével együtt, 60 dkg vöröshagyma, fél fej fokhagyma, 1 dl étolaj, 1 teáskanál egész kömény, 2 teáskanál só, 2 evőkanál fűszerpaprika, 2 babérlevél, 15 szem egész bors, 2 dl tejföl.

A marhacombot egyforma, közepes nagyságú kockákra vágjuk. A hagymákat megtisztítjuk, és felkockázzuk. Az egészet olajban aranysárgára pirítjuk, majd a köménymaggal együtt kicsit még sütjük. Belekeverjük a húst. Az egészet addig forgatjuk, amíg a hús egy kis kérget kap. Ekkor sózzuk, paprikázzuk, és hogy ne égjen le, fél dl vizet öntünk alá. Amikor elfővi a levét, mindig csak egy kevéssel pótoljuk, így lesz finom a pörköltünk.

A megpuhult húst babérlevéllel, gézbe kötözött egész borssal fűszerezzük, hozzáöntjük a kétféle babot a levével együtt, egy liternyi vízzel még hígítjuk, és felforraljuk.

A tejfölt forró levessel apránként átmelegítjük, és a levesbe keverjük. Legutoljára kerül bele a főtt burgonya. Ekkor már csak egyet rottyantunk rajta, és a palóc leves elkészült.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu