Erdei gombás nyúlragu spenótos sztrapacskával

Hozzávalók: (12 főre) 2 kg nyúlhús, 50 dkg húsos szalonna, 40 dkg vargánya, 3 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, 2 teáskanál őrölt feketebors, só, 3 dl tejföl, fél citrom leve, 2 evőkanál mustár, 5 csapott evőkanál liszt. A sztrapacskához: 1 kg krumpli, 25 dkg spenót, 2 tojás, só, 50 dkg liszt, 1 evőkanál zsír.

A nyúl húsos részeit, a combokat és a feldarabolt gerinceket használjuk az ételhez. Ezeket sózzuk, borsozzuk.

A húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírban kipirítjuk. A színes pörcöket kiszedjük, a visszamaradt zsírban a fűszerezett húsokat fehéredésig sütjük.

A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Amikor a nyúlhúsokat kiszedtük a serpenyőből, a vöröshagymát tesszük a helyére, és ezt aranysárgára pirítjuk. Ráhelyezzük a húsokat, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és addig főzzük, amíg majdnem kész lesz.

Közben sztrapacskát készítünk hozzá. A krumplit megtisztítjuk, lereszeljük, belekeverjük a darált spenótot, hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, és annyi liszttel keverjük össze, hogy sűrű, galuska állagú tésztát kapjunk. Ezt fakanállal alaposan kidolgozzuk.

Vizet forralunk, a tésztát kisebb adagokban, deszkáról, késsel szaggatjuk a fazékba. Amikor megfőtt, leszűrjük, és sós zsírral átkeverjük.

A háromnegyed részig megfőtt nyúlhoz hozzátesszük a gombát, és ezzel együtt tovább puhítjuk.

Habarást készítünk. A lisztet kevés vízzel, majd tejföllel simára keverjük. A forró szaftból apránként szedünk rá, hogy átmelegedjen, majd az ételbe borítjuk, és összefőzzük. Ízesítjük még citromlével és mustárral.

Tálaláskor a spenótos sztrapacskára merítjük a gombás nyúlragut, majd szalonnapörcöt hintünk a tetejére.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu