Fahamuval fűszerezett domoszlói lángos

Fahamuval fűszerezett domoszlói lángos

Hozzávalók (12 lángoshoz): 3 kg liszt, 1,5 kg krumpli, só, 15 dkg élesztő, 60 dkg tepertő, 50 dkg reszelt sajt, 5 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma.

A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, krumplinyomón áttörjük, és hűlni hagyjuk. A főzővízből kiveszünk egy félliternyit, ebben futtatjuk fel az élesztőt.

A krumplit 1-2 evőkanál sóval ízesítjük, beleöntjük a lisztet, a megkelt élesztőt, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha szükséges, langyos vízzel még lazíthatunk a lángos állagán. Amikor jól kidolgoztuk, liszttel megszórjuk a tetejét, és vászonterítő alatt, meleg helyen pihentetjük.

Közben a tepertőt kis darabokra vágjuk, a sajtot lereszeljük. A fokhagymát megtisztítjuk, és a tejfölbe nyomjuk.

A megkelt tésztából 12 bucit formázunk, és újra félretesszük pihenni. Amikor megkelt, a sütőlapátot alaposan belisztezzük, széthúzzuk rajta a lángost, gazdagon megszórjuk tepertővel és sajttal, majd a kifűtött, kitisztított kemencébe helyezzük. Sütés közben figyeljük a tésztákat, és ha már szép aranyosra sültek, akkor kivesszük. Az aljáról a rátapadt hamut és maradék lisztet lesöpörjük, egy kis időre abrosszal letakarva pihentetjük, hogy átgyengüljön. Fogyasztás előtt fokhagymás tejföllel megkenjük a tetejét.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu