Sörkifli

Sörkifli

Hozzávalók: 1 kg liszt, 7 dkg élesztő, 2 dl étolaj, 1 evőkanál só, kávéskanálnyi őrölt bors és őrölt kömény, 7 dl tej, 1 evőkanál cukor, 30 dkg sajt, 40 dkg füstölt kolbász, 1 tojás, a tepsi kikenéséhez zsír, vagy olaj.

A lisztet tálba szitáljuk, adunk hozzá egy evőkanál sót, kevés őrölt borsot és köményt, valamint 2 dl étolajat.

A tejbe teszünk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meglangyosítjuk, és pihentetjük, míg megkel.

A felfutott élesztős tejet az összekevert lisztbe öntjük, és az egészet összegyúrjuk. Könnyű kidolgozni, gyorsan összeáll a tészta. Félretesszük, és langyos helyen egy órát kelesztjük.

Közben 20 deka sajtból kis hasábokat készítünk, a maradékot lereszeljük. A kolbászt először négy centis darabokra, majd mindegyiket négyfelé vágjuk. A tojást csipetnyi sóval felverjük. A tepsit zsiradékkal alaposan kikenjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán négyfelé választjuk. Ezeket egyenként kicipózzuk, és kerekre sodorjuk. Ebből a formából 16 cikket vágunk (mintha tortát szeletelnénk). Szélesebbik végükre sajt, vagy kolbászdarabkát helyezünk, és feltekerjük kifli formára. Sütőlapra helyezzük, tetejüket felvert tojással átkenjük, majd csipetnyi reszelt sajtot teszünk a tetejére. Alaposan előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu