Réteges keletlen

Réteges keletlen

Hozzávalók: 70 dkg krumpli, 60 dkg liszt, 10 dkg sertészsír, másfél dl tejföl, 1 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt.

A krumplit megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. Amikor a felével elkészülünk, beletesszük egy tálba, és rászórjuk a liszt felét, hogy ne barnuljon meg a krumpli. Ráreszeljük a megmaradt mennyiséget, ezt is beterítjük liszttel, sózzuk, és egy evőkanál zsírt adunk hozzá. Olyan állagúra kell összegyúrni, hogy ki tudjuk tenni a gyúródeszkára.

Jó sok lisztet szórunk alá, nehogy leragadjon, majd kézzel kb. egy centi vastagra szétnyomkodjuk. Egy evőkanálnyi zsírt elkenünk a tetején. Két oldalát felhajtjuk, a felső részét újra kicsit lezsírozzuk, és a másik két felét is ráborítjuk.

Ekkor kézzel ismét szétnyomjuk, de ezután már nem zsírozzuk, csak hajtogatjuk. Próbálunk akkora téglalapot alakítani belőle, amekkora a tepsink. A sütőformát zsírral kikenjük, és belehelyezzük a keletlent. A tésztát tepsi nagyságúra szétnyomkodjuk. Tetejét újra átkenjük zsírral, és forró sütőbe toljuk. 250 fokon addig sütjük, amíg az alja szép piros lesz. Ekkor kivesszük, egy deszka segítségével átfordítjuk. A tepsi alját újra bezsírozzuk, és a tésztát belecsúsztatjuk. További 10-15 percig sütjük, hogy a másik fele is jó ropogós legyen.

A sütőből kivéve fokhagymával átdörzsöljük a tetejét, kockákra vágjuk, majd tejföllel vékonyan átkenjük, és reszelt sajt halmocskákat szórunk rá. Ezután szétszedjük, és tálra helyezzük.

Tartalmas levesekhez, gulyásokhoz finom kísérő étel, de pogácsa helyett sör-borkorcsolyának is kiváló.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu