Szüreti legényfogó

Szüreti legényfogó

Hozzávalók: tészta: 80 dkg liszt, 1 evőkanál só, 1,5 dl étolaj, 5 dl langyos tej, 5 dkg élesztő. Krém: 25 dkg margarin,1 csokor medvehagyma, 20 dkg húsos szalonna, 3 tojás sárgája, 1 evőkanál só. Tetejére: 1 evőkanál tejföl, 1 tojás sárgája, szezámmag (vagy sajt).

A lisztet a sóval tálba öntjük, közepébe fészket készítünk. Rászórjuk a cukrot, langyos tejet öntünk hozzá, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor ez megkelt, az olajjal és a maradék langyos tejjel kalácstésztát dagasztunk. Lisztezett deszkán négy cipót formázunk belőle, ezeket egyenként tepsi nagyságúra kinyújtjuk.

A töltelékhez a tojások sárgáját a margarinnal, sóval habosra keverjük, és hozzáadjuk a felaprított medvehagymát. A szalonnát apró kockákra vágjuk.

A tésztalapokat egyenként vajas krémmel megkenjük, megszórjuk szalonna darabkákkal, majd feltekerjük, mint a bejglit. Háromszögekre vágjuk, kicsit ujjal benyomkodjuk, hogy sütés közben ne dőljenek el. Sütőpapíros tepsibe helyezzük, tetejüket öntettel lekenjük.

Ehhez a tejfölt a tojás sárgájával kikeverjük. Amikor elkészültünk, megszórhatjuk még szezámmaggal, vagy sajttal, és a tepsiben fél óráig pihentetjük. Hideg sütőben is kezdhetjük a sütést, akkor még tovább kel. Szép színesre sütve kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu