Csíktészta habart lecsóval

Csíktészta habart lecsóval

Hozzávalók: tészta: 50 dkg liszt, 1 tojás, só, víz. Lecsó: 2 fej vöröshagyma, 5 paprika, 10 paradicsom, fél deci étolaj, kevés csípős paprika, 2 gerezd fokhagyma, só, 4 dl tej, 1 csapott evőkanál liszt, 1 púpos evőkanál tejföl.

A vöröshagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A paprikák magházát eltávolítjuk, ezt is felkockázzuk. Fél deci étolajon mindezt üvegesre pároljuk. A paradicsomot is összeaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és rákockázzuk.

A habaráshoz a tejben csomómentesre keverjük a lisztet, és a tejfölt.

A megpárolt hagymás paprikára ráborítjuk a fokhagymás paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, és fedő alatt kb. 15 percig pároljuk. Ezután a forró lecsó levéből egy-két merőkanálnyit apránként a habaráshoz keverünk, így átmelegítve sűrítjük be az ételt, hogy a tejföl ne csomósodjon meg. Összeforraljuk, majd csíktésztát készítünk hozzá.

A lisztet átszitáljuk, a tojást villával habosra felverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, csipetnyi sót, és annyi vizet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ezt lisztezett gyúródeszkán is átdolgozzuk, majd kisodorjuk. Nem kell olyan vékonyra, mint a cérnametéltet. Lelisztezzük a tetejét, négy centi széles csíkokra felvágjuk, ezekből néhányat egymás tetejére helyezünk, és a metélt tésztánál vékonyabb csíkokra felvágjuk. Forró, sós vízben kifőzzük, egy-két evőkanál étolajjal átkeverjük, és a lecsó mellé tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu