Amur kompérágyáson, lórban sütve

Hozzávalók: másfél kg tisztított amur, 10 dkg füstölt kenyérszalonna, 10 dkg főtt császárszalonna szeletben, 2 nagyobb, és 5 kisebb vöröshagyma. 4 dl tejföl, 1 tojás, 10 dkg margarin, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál mustár, őrölt bors, só, 2 paprika, 1 paradicsom, másfél kg krumpli (kompér).

A savanyúsághoz: 3 kisebb uborka, 2 paprika, 1 paradicsom, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál fehérbors, csipetnyi só, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál 10 %-os étkezési ecet.

Először a krumplit megmossuk, és héjában, kevés sóval ízesítve, vízzel felöntve félpuhára főzzük.

A megtisztított, átmosott halat mindkét oldalán sűrűn beirdaljuk, sózzuk, és őrölt borssal megszórjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük, és a mustárba keverjük. A főtt császárszalonna szeleteket kakastaréjnak bevágjuk. A füstölt szalonnát csíkokra szeljük, és sűrűn megtűzdeljük vele a halat. Mindkét oldalán a bevágásokba nyomjuk, ettől kapja meg a megfelelő zsiradékot, és a kellemes, füstös ízt az amur. Kívül-belül alaposan bedörzsöljük mustáros fokhagymával, és félretesszük.

A félig megfőtt krumpli héját lehúzzuk, és óvatosan, hogy ne essen szét, karikákra vágjuk.

Cserép sütőedényünket, vagy tepsinket alaposan kikenjük margarinnal. A paradicsomot, paprikát és a két nagyobb vöröshagymát felszeljük kisebb darabokra, illetve csíkokra. A kisebb hagymákat csak kétfelé vágjuk.

A kikent sütőforma alját beterítjük krumplival, megszórjuk vegyesen paradicsom, paprika, és hagymaszeletekkel, enyhén sózzuk, és beterítjük a megmaradt kompérkarikákkal. Rászórjuk a megmaradt zöldségeket, morzsolunk rá 5 dkg margarint (vajat), majd újra megszórjuk sóval. Közepét sorban kirakjuk félbevágott vöröshagymával, és ráfektetjük a halat. Gerincére helyezzük a főtt császárszalonna csíkokat. Vajjal gazdagon megrakva lefedjük, és előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

A tejfölt a tojással elkeverjük, és meglocsoljuk vele a puhára párolt amurt. Ekkor már nem fedjük le, csak rápirítjuk a tejfölös tojást. Negyed óra alatt szépen kiszínesedik.

Sütés közben a salátát is elkészítjük. A levéhez fél liter vízbe fehérborsot, sót, cukrot, ecetet keverünk. Az uborkát megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágva a lébe tesszük. A paprikát csíkokban, a paradicsomot és hagymát vékony karikákban keverjük hozzá.

A mátranovákiak régen ezt az ételt sparheltben sütötték, amit a helyiek lórnak hívnak, ezért mondják a recept nevében, hogy „lórban sütve”.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu