Vegyes pörkölt gőzgombóccal

Vegyes pörkölt gőzgombóccal

Hozzávalók: 30 dkg sózott szalonna, 30 dkg füstölt császárszalonna, 25 dkg sütőkolbász, 20 dkg füstölt házi kolbász, 50 dkg sertéstarja, 3 evőkanál (liba) zsír, 20 dkg gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 teáskanál őrölt paprika, só, őrölt feketebors, őrölt kömény, 2 paradicsom, 1 paprika, 1 póréhagyma. A gőzgombóchoz: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál só, 1 teáskanál cukor.

A sózott szalonnát vastagabb csíkokra vágva a lábas aljába tesszük, hozzáadjuk a vízben kiáztatott, darabolt füstölt szalonnát, a félbevágott sütőkolbászokat. A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és a húsok tetejére szórjuk. Rákanalazzuk a zsírt, és megrakjuk a megtisztított, szeletelt gombával.

A sertés tarja szeleteket borssal, köménnyel, sóval fűszerezzük, majd csíkokra vágva ezt is az edénybe rakjuk.

A füstölt kolbász bőrét lehúzzuk, és két centis darabokban a többi anyagra helyezzük. Cikkekre vágott paradicsomot, csíkokra vágott paprikát dobunk mellé, és megszórjuk őrölt paprikával. Utolsóként a karikákra vágott póréhagymát tesszük az ételbe, majd másfél liter vizet öntünk alá, és kb. egy órán át, fedő alatt, lassú tűzön főzzük. Idő közben nem szükséges kevergetni.

Gőzgombócot készítünk hozzá. A lisztet átszitáljuk. Két dl langyos vízbe kevés cukrot szórunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A liszt közepébe borítjuk, és langyos vízzel összegyúrjuk. Ruhával letakarva pihentetjük.

Amikor megkelt, gombócokat formálunk belőle, és a pörkölt tetejére tesszük. A tűzre visszatéve fedő alatt háromnegyed órán át főzzük. Idő közben a fedőt ne vegyük le, mert a lecseppenő víz kárt tehet a gombócokban.

Tálalásnál a gombócokat felszeleteljük, így tesszük a vegyes pörkölt mellé.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu