Pincepörkölt babérleveles burgonyával

Pincepörkölt babérleveles burgonyával

Hozzávalók (18 főre): 50 dkg sertészsír, 2,5 kg vöröshagyma, 70 dkg házi pörköltalap, 80 dkg disznóköröm, 2,5 kg sertéscsülök, 1 kg gerincvég farokkal, 1 kg füstölt sertés nyúlja, 70 dkg sertéscomb, 40 dkg sertésfül, só, őrölt feketebors, őrölt kömény, őrölt paprika, 1 fej fokhagyma.

Bársony Sándor azért nevezte el ezt az ételt pincepörköltnek, mert a hozzávalókat a disznóvágásból megmaradt húsfélékből állítja össze, amelyeket a pincében tároltak.

Először is a húsféleségeket megtisztítjuk, közel egyforma nagyságú kockákra, darabokra vágjuk. A vöröshagymát is felkockázzuk.

Egy nagyobb bográcsban, vagy üstben megolvasztjuk a zsírt, és üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát. Ezután beleborítjuk a házi pörköltalapot, ami zsírban elkészített hagyma, paprika és paradicsom összessége.

Pár perc múlva jöhetnek a húsok – kezdjük a bőrös fajtákkal, csak utána tegyük a combot, legvégére a fület. Már ekkor hintsük meg három csapott evőkanál sóval, és lassú tűzön, fakanállal folyton kevergetve főzzük. Vizet ne adjunk hozzá, hagyjuk, hogy kiengedje a saját levét, és abban pörköljük tovább kb. egy órán át.

Amennyiben nagyon besűrűsödne a leve, akkor boríthatunk rá vizet, de csak óvatosan, kisebb adagokban.

Fűszerezzük két púpos teáskanál őrölt borssal, két teáskanál fűszerköménnyel, egy teáskanál őrölt paprikával. Megrottyantjuk, majd a bogrács oldalára felrakódott fűszereket is a fakanál segítségével belemossuk a pörköltbe.

Amikor már átpuhul az étel, ne kevergessük, csak rázogassuk a bográcsot, nehogy szétessenek a húsok.

Legvégén szórjuk rá a tisztított, szeletekre vágott fokhagymát majd további három teáskanál őrölt paprikával adunk neki szép színt.

Összerázzuk, és még fél óráig főzzük.

Sós, babérleveles vízben főtt burgonyát és savanyúságokat kínálunk a pincepörkölt mellé.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu