Édeskáposzta fasírozottal

Édeskáposzta fasírozottal

Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, 1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dkg őrölt paprika, só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 12 dkg füstölt szalonna, 1 liter füstölt alaplé (vagy víz), 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt. Fasírozott: 40 dkg darált sertéslapocka, 1 zsemle, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 8 dkg zsemlemorzsa, 2 tojás, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 dkg őrölt paprika. A sütéshez 2 púpos evőkanál zsír.

A káposzta torzsáját kivágjuk, majd csíkokra és kockákra szeljük. A megtisztított vöröshagymát és a szalonnát felkockázzuk. Egy csapott fakanál zsírban lepirítjuk a szalonnát. Rátesszük a hagymát és megpároljuk. Ekkor kerülhet bele a káposzta, amit alaplével, vagy ennek hiányában vízzel felöntünk. Teáskanálnyi sóval, kávéskanálnyi borssal fűszerezve fedő alatt pároljuk. Amikor félig megfőtt, egy csapott evőkanál őrölt paprikával színesítjük.

A fasírthoz a zsemlét vízbe beáztatjuk. Finomra vágjuk a vöröshagymát. Egy púpos fakanál zsírt felolvasztunk, ebben megpároljuk a hagymát.

A zsemléből a felesleges vizet kinyomjuk, és a darált húsra tesszük. Két tojást, két teáskanál sót, egy teáskanál őrölt borsot adunk hozzá. Ráborítjuk a párolt hagymát, hozzáadjuk az őrölt paprikát és két púpos evőkanál zsemlemorzsával eldolgozzuk.

A húsmasszából vizes kézzel gombócokat készítünk, ezeket enyhén lelapítjuk, közepüket vékonyabbra nyomjuk, majd tálcára helyezzük és megszórjuk zsemlemorzsával.

A sütéshez a zsírt felmelegítjük. Ebben mindkét oldalukon szép színesre sütjük a fasírozottakat.

A káposztához rántást készítünk. Egy evőkanál zsírban lepirítunk két evőkanál lisztet. Rányomjuk a fokhagymát, összesütjük vele, és félretesszük hűlni. Két deci vízzel simára keverjük, és ezzel a káposztát besűrítjük.


  • Sárpilis

Kategória: Sertéshús ételek

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu