Vargáné töltött káposztája

Hozzávalók: (15 főre) 2 fej káposzta, 2 babérlevél,1 kg darált sertéslapocka, 1 fej fokhagyma, só, 1 teáskanál őrölt bors, 3 evőkanál őrölt paprika, 1 vöröshagyma, 20 dkg rizs, 1 tojás, 50 dkg savanyú káposzta, szalonnabőrke, 1 első sertéscsülök. Szóratok: rétegenként 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt bors, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 csapott evőkanál 15%-os ecet, vágott kapor, csombor.

A káposzták torzsáját kivágjuk, beletesszük egy fazékba. Dobunk mellé teáskanálnyi sót, két babérlevelet, kis csokor kaporszárat és virágot, egy kávéskanál csombort, két csapott evőkanál ecetet, majd felöntjük vízzel, és elkezdjük főzni. Amikor már forr, ahogy fordulnak le róla a levelek, úgy szedjük le, és tesszük egy tányérba. Az alsó vastagabb részeket levágjuk, és azt is külön tányérba tesszük. Amikor már elegendő levelünk van a töltéshez, akkor nem fejtünk le többet, de a maradékot is fel fogjuk használni.

Elkészítjük a tölteléket. A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, kevés zsiradékon megpároljuk. A darált húst sóval, borssal, őrölt paprikával fűszerezzük, rizzsel, zúzott fokhagymával, párolt vöröshagymával és tojással alaposan összegyúrjuk.

A nagy lábasunk alját bőrével felfelé beterítjük szalonnabőrkékkel, így nem fog leégni az étel. Erre kerülnek a káposzta levágott apró levéldarabkái, a maradék savanyított káposztából is gyalulunk rá, ezt savanyú káposztával megrakjuk. Lisztet, őrölt paprikát, borsot, szeletelt fokhagymát, kockázott vöröshagymát, csipetnyi vágott kaprot és csombort szórunk rá.

A savanyított levelekre egy gombócnyi tölteléket helyezünk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, hosszában feltekerjük, a másik végét gondosan benyomkodjuk. Ezzel a módszerrel az összes levelet elkészítjük, és a lábasba, szép kör alakban, egymás mellé helyezzük. Tetszés szerint folytathatjuk szóratokkal a sorokat, amíg a hozzávalók elfogynak.

Ekkor a káposzta-koszorú közepére helyezzük a csülköt, gyalulunk rá savanyú káposztát, vágott savanyú káposzta levelekkel beterítjük, erre is teszünk lisztet, paprikát, őrölt borsot, vöröshagymát, fokhagymát, kaprot, csombort és a megmaradt levelekkel az egészet lezárjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedő alatt három órán át főzzük.

Friss kenyérrel, vagy langallóval tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu