Széki káposzta

Széki káposzta

Hozzávalók: 3 evőkanál étolaj, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 75 dkg savanyú káposzta, 60 dkg sertés lapocka, 20 dkg füstölt sonka, 2 babérlevél, fél marék rizs, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 5 teáskanál őrölt paprika. A habaráshoz: 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt.

A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Egy lábasba étolajat öntünk, ebben megpároljuk a hagymákat.

A lapockát kisebb kockákra vágjuk, megmossuk, és a párolt hagymára borítjuk. Kevés sót szórunk rá – óvatosan, mert a káposzta, és a sonka is sós – majd köménnyel, borssal, babérlevéllel fűszerezve fehéredésig pirítjuk. Ekkor őrölt paprikát keverünk bele, és felöntjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje. Háromnegyed órán át, fakanállal megemelt fedő alatt főzzük.

A sonkát apró kockákra vágjuk.

A káposztát, amennyiben szükséges vízben átöblítjük, és kisebb szálakra elszeljük. Így adjuk a félig megpuhult húshoz. Újra felöntjük vízzel, majd a sonka darabkákat, és a rizst is beleborítjuk. Ezekkel együtt készre főzzük.

A lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük, és behabarjuk vele a káposztánkat. Összeforraljuk, és tálalhatjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu