Halasi savanyúmáj

Halasi savanyúmáj

Hozzávalók: 10 dkg hasaalja szalonna, 1 vöröshagyma, 40 dkg porcogós lapockavég, 20 dkg sertéslép, 20 dkg sertéstüdő, 10 dkg sertésmáj, 10 dkg velő, diónyi zsír, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 dl víz, 1 evőkanál darált paprika, 1 kávéskanál őrölt bors. 50 dkg vöröshagyma, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, fél dl víz, 1 teáskanál ecet.

Lehetőleg a főzés előtti napon készítsük el a párolt hagymát, amelyet karikákra vágunk, majd csipetnyi sóval, két evőkanálnyi cukorral ízesítve kevés vízben üvegesre főzünk. Amikor megpuhult, ecettel kicsit savanyítjuk az ízét. Egy éjszakán át ebben a lében állni hagyjuk.

A sertésmájat és a velőt előfőzzük, a velőt enyhén megborsozzuk. A szalonnát feldaraboljuk, diónyi zsírban kiolvasztjuk, majd 1 fej kockára vágott vöröshagymával lepirítjuk. A tűzről félrehúzva fűszerezzük őrölt paprikával, felengedjük kevés vízzel, majd a darált paprikát is hozzáadjuk. Rátesszük a feldarabolt húsokat: először a lapockát, majd a lépet, a tüdőt, és a vékonyra vágott, abált májat. Őrölt borssal, és köménnyel fűszerezve fedő alatt puhára főzzük.

Rétegesen tálaljuk a megfőtt húst és a hagymát: egy sor hús, egy sor hagyma. Mindezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. Tetejére abált velőt teszünk. kenyérrel kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu