Gerslis töltött káposzta

Gerslis töltött káposzta

Hozzávalók: 1 kg dagadó, vagy sertés lapocka, 1 vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 12 dkg gersli (árpagyöngy), 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt paprika, 3 teáskanál paprikakrém, 1 kávéskanál őrölt szegfűbors, 2 teáskanál majoránna, 50 dkg savanyú káposzta, 1 kg savanyú káposzta levél. A tálaláshoz tejföl.

A káposzta levelek vastag erét kivágjuk, a nagyobbakat kettévágjuk.

A hússal együtt ledaráljuk a vöröshagymát, rányomjuk a fokhagyma gerezdeket is.

A gerslit felöntjük vízzel, átmossuk, majd a húsra borítjuk. Fűszerezzük őrölt feketeborssal, paprikakrémmel, majoránnával, szegfűborssal, őrölt paprikával, sóval.

Az apró káposzta levét kinyomjuk, beterítjük vele a lábas alját.

A leveleket hússal betöltjük. Kisebb tojásnyi gombócokat gyúrunk belőle, ezeket a káposzta levelek vastagabb végére helyezzük, feltekerjük, majd a végeket benyomjuk. A fél káposztaleveleknek csak egyik végét, az egészek mindkét oldalát bedugjuk, és úgy helyezzük állítva a lábasba.

Amikor az összes töltelék elkészült, befedjük a megmaradt savanyú káposztával. Fedőt teszünk a tekercsek tetejére, utána öntjük fel forró vízzel. A lábast is lefedjük, és három órán át főzzük. Időnként az elfőtt levet pótoljuk.

Amikor megfőtt, tejföllel és kenyérrel tesszük az asztalra.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu