Rozmaringos báránysült vörös káposztával

Rozmaringos báránysült vörös káposztával

Hozzávalók: 1,5 kg bárány felsőcomb, 50 dkg házi füstölt szalonna, 1 citrom, kis csokor rozmaring, 1 fej fokhagyma, 3 teáskanál őrölt bors, 2 dl étolaj, fél liter száraz fehérbor, só, 1 kg burgonya. A káposztához: 1 vöröshagyma, fél fej vörös káposzta, 3 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál só, 1 dl fehérbor.

A báránycombot a faggyútól megtisztítjuk. Éles késsel lyukakat szúrunk bele, minden oldalára, minél sűrűbben. Ezekbe a résekbe először megtisztított, félbevágott fokhagyma gerezdeket nyomkodunk. Ezután ujjunkat őrölt borsba mártjuk, és alaposan bedörzsöljük vele a nyílásokat. A szalonnából 15 dekányit felkockázunk, a többit szeletekre vágjuk. A szalonna darabkákból is nyomkodunk a báránycombba, apróra vágott rozmaringgal megtűzdeljük, majd sóval bedörzsöljük az egészet. Egy megfelelő méretű serpenyőben 3 evőkanál olajat felhevítünk, és a hús mindkét oldalát megkapatjuk rajta.

Egy nagyobb tepsi aljába először a szalonna csíkokat helyezzük, majd rátesszük a combot. Enyhén újra átsózzuk, pár csepp citromlevet csurgatunk rá, majd a tetejére tesszük a megmaradt szalonna darabokat. A megtisztított burgonyát négyfelé vágjuk, meglocsoljuk néhány evőkanál olajjal, őrölt borssal, és sóval átforgatva a hús mellé halmozzuk. 2 dl fehérbort öntünk alá, befedjük alufóliával, és előmelegített sütőben kb. másfél óráig sütjük. Idő közben az elpárolgott bort folyamatosan pótoljuk, nehogy lesüljön a pecsenye. Amikor teljesen átpuhult, levesszük a fóliát, és pirosra sütjük.

A vöröskáposztát és a hagymát csíkokra vágjuk. 3 evőkanál étolajon először üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzákeverjük a káposztát is. Sóval ízesítjük, fehérbort öntünk alá, és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk.

A rozmaringos báránysültet szeletekre vágjuk, a mellette megsült burgonyával, és párolt káposztával kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu