Tejfölös-sós perec

Tejfölös-sós perec

Hozzávalók (3 tepsi perechez): A tésztához 2 kg liszt, 10 dkg élesztő, 1 teáskanálnyi porcukor, két teáskanálnyi só. A perecek tetejére 1 egész tojás, 1 teáskanál só. A tepsik kenéséhez sertészsír. A tejfölös mártókához 1 liter tejföl, 2 teáskanál só, 2 dl étolaj.

A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt elmorzsoljuk, és csipetnyi porcukorral, és langyos vízzel elkeverve a liszt közepébe öntjük. Apránként adagolva, kb. másfél liter langyos vízzel, és 2 teáskanálnyi sóval megdagasztjuk a tésztát. Jól kidolgozzuk, hogy a tál oldalától elváló, foszlós kenyértésztánk legyen. Amikor már szép simára kihúztuk, akkor a tál alját enyhén belisztezzük, elegyengetjük rajta a tésztát, a tetejét is megszórjuk liszttel, és kendővel letakarva, meleg helyre félretesszük kelni.

Kb. háromnegyed óra múlva lisztezett gyúrótáblára borítjuk, összegömbölyítjük, kétfelé szakítjuk, és egyenként átdolgozzuk. Zsemlényi gombócokat veszünk belőle, mindegyiket először rúd alakra formázzuk úgy, hogy két oldalát ellenkező irányba sodorjuk. A végét kör alakba összehúzzuk, összenyomjuk, és kizsírozott tepsibe tesszük.

Egy tojást felverünk, adunk hozzá teáskanálnyi sót, és ezzel kenjük át a pereceket.

Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Közben elkészítjük a tejfölös öntetet. A tejfölbe sót, és étolajat keverünk. A forró pereceket megmártjuk benne, tálba tesszük, és ruhával letakarva pihentetjük, hogy a gőzben gyengüljön át.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu