Hőkönperec

Hőkönperec

Hozzávalók: (kb. 15-20 főre) 1 liter tej, 1 evőkanál cukor, 10 dkg élesztő, három kg finomliszt, 3 evőkanál só, 3 tojás, három dl aludttej, 2 púpos evőkanál sertészsír. A tetejére 2 tojás, só.

Három dl langyos, cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt, a liszthez öntjük, majd a többi tejjel, tojásokkal, és aludttejjel megdagasztjuk. Ha szükséges, a folyadékot langyos vízzel pótoljuk. A sertészsírt megolvasztjuk, és langyosan a masszába dolgozzuk. Lágy, rugalmas tésztát készítünk. Alapos kidolgozás után a tetejét liszttel megszórjuk, abrosszal letakarjuk, és meleg helyen, legalább ¾ órát kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 10-11 kisebb darabra vágjuk, és mindegyiket cipóvá alakítjuk. Ezeket egyenként kettévágjuk, hosszú rúddá sodorjuk, és összefonjuk. Kör alakot formázunk belőle, és lisztezett deszkára félretesszük. Amikor az összes tésztát kidolgoztuk, a perecek tetejét felvert tojással átkenjük, és sóval megszórjuk. Előfűtött kemencében, vagy sütőben szép világosbarnára sütjük. Abrosszal kibélelt kosárba szedjük, tetejüket sós vízzel átmosdatjuk, és a ruhával letakarva egy fél órát állni hagyjuk, hogy kicsit átgyengüljön.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu