Pörcös hajtóka

Pörcös hajtóka

Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2-3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 30-40 dkg héjában főtt burgonya, 40 dkg darált töpörtyű, só, a tepsi kenéséhez sertészsír, a tészta tetejére étolaj.

A tejbe cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Állni hagyjuk, míg megkel.

A főtt burgonyát megtisztítjuk, és belenyomjuk a lisztbe. Összemorzsoljuk, majd egy csapott evőkanál sót is teszünk bele. Az élesztős tejjel alaposan kidolgozzuk a tésztát. Kicsit keményebbre dagasztjuk, mint a kalácsot szokás, mert a krumpli gyengíti a hajtókát. Kevés liszttel megszórjuk, és konyharuha alatt pihentetjük, míg megkel.

Közben a darált tepertőt átmelegítjük, hogy kenhető legyen. Evőkanálnyi sót is keverünk bele. A tepsit vékonyan kizsírozzuk. A gyúródeszkát alaposan meglisztezzük, ráborítjuk a tésztát, és fél centi vastagra kisodorjuk. Rákenjük a langyos tepertőt úgy, hogy középen szabad helyet hagyunk. Két oldalról felhajtjuk, középen késsel rudakká elválasztjuk, és ezeket 6-7 centis darabokra szeleteljük. Beletesszük a tepsibe, ott kicsit pihentetjük, olajjal átkenjük a tetejét, és kb. 45 percig sütjük. Langyosan kínáljuk, akkor a legfinomabb.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu