Krumpli lángos

Krumpli lángos

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 50 dkg burgonya, 1 tojás, 1 teáskanál só. 20 dkg sűrű szilvalekvár. 15 dkg mangalica szalonna, 15 dkg sajt, 10 gerezd fokhagyma, 1 dl mangalica zsír, 1,5 dl tejföl.

A mangalica szalonnát apróra felkockázzuk, a sajtot lereszeljük, a fokhagymát áttörjük, és zsírral összekeverjük.

A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, megfőzzük, és kicsit hűlni hagyjuk. Krumplinyomó segítségével áttörjük a liszt tetejére. Hozzáadunk egy tojást, és sót, majd alaposan, erős csuklómozdulatokkal összegyúrjuk. Fontos, hogy jól kidolgozott, sima tésztát kapjunk, ami a tál falától is elválik.

Ekkor lisztezett gyúródeszkára tesszük, ott is jó erősen átgyúrjuk, majd egy hosszú hengert formázunk belőle, amit 16 részre felszeletelünk. Ezeket a kis tésztadarabokat sodrófa segítségével palacsinta nagyságú kör formákra, vékonyra kisodorjuk.

A tárcsát felmelegítjük, és szalonnával jó erősen átkenjük. Ebben először a felkockázott mangalica szalonnát pirítjuk át, majd azt tányérra szedjük, és a lángosokat ebben a finom zsírban sütjük át szép pirosra, mindkét oldalukat. Amikor elkészültek, tálcára tesszük őket, és tetejüket kevés zsírral átkenjük.

A krumplis lángos édes változatára szilvalekvárt teszünk, először félbe, majd negyedbe hajtjuk.

A sós lángosokat először fokhagymás zsírral, majd tejföllel átkenjük, megszórjuk mangalica szalonna darabkákkal, és reszelt sajttal. Ugyanúgy, mint az édesnél, negyedekre hajtjuk, és így kínáljuk.

Mindig frissen, melegen fogyasszuk, akkor a legfinomabb.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu