Paprikás kalács

Paprikás kalács

Hozzávalók: 7,5 dl langyos tej, 7,5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 90 dkg liszt, 1 tojás, 2 evőkanál sertészsír. A rántáshoz: 2 evőkanál sertészsír, 3 evőkanál liszt, 3 teáskanál őrölt paprika, só. A tepsi kikenéséhez sertészsír.

Két deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, beleütjük a tojást, és a megkelt élesztőt. Ezekkel, és az apránként adagolt tejjel bedagasztjuk a tésztát. Alaposan kidolgozzuk. Amikor már a táltól elválik, liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen háromnegyed órát pihentetjük.

Közben elkészítjük a rántást. A zsírt felolvasztjuk, és megpirítjuk rajta a lisztet. A tűzről félrehúzva kicsit állni hagyjuk, majd belekeverjük a paprikát. Teljesen kihűtjük.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kettévágjuk, és egyenként kinyújtjuk. A kisodort tészták tetejét paprikás rántással átkenjük, ízlés szerint megszórjuk sóval. Feltekerjük, a végeit kicsit lenyomjuk, nehogy kifolyjon a töltelék, és zsírozott tepsibe tesszük. A tetejét átkenjük tejjel, majd szép pirosra megsütjük.

Amikor elkészült újra átkenjük tejjel, és leterítjük, hogy átgyengüljön. Kicsit hűtjük, majd szeletekre vágjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu