A rapsic álma: szarvasragu pirított zsámiskával

A rapsic álma: szarvasragu pirított zsámiskával

Hozzávalók: (10 főre) 2 kg szarvascomb, 8 dkg sertészsír, 50 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg zöldpaprika, 8 dkg paradicsom, 15 dkg füstölt szalonna, 30 dkg vargánya, 15 dkg zöldborsó, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyem, 1,5 dl vörösbor. Fűszerek: 2 dkg őrölt paprika, só, 1 evőkanál paprikakrém, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 kis csokor kakukkfű és rozmaring.

A zsámiskához: 2 kg krumpli, só, 50 dkg liszt, sertészsír, 15 dkg tepertő morzsa.

A húst felkockázzuk. A zöldségféléket megtisztítjuk, feldaraboljuk. A szalonnát szeleteljük, kakastaréjnak bevágjuk, és egy fakanál sertészsíron ropogósra sütjük. Kiszedjük, visszamaradt zsírjában az apró kockákra vágott vöröshagymát megdinszteljük. A tűzről félrehúzva belekeverjük az őrölt paprikát. Hozzáadjuk a szeletekre vágott paprikát, paradicsomot, és lepirítjuk. Házi paprikakrémmel ízesítjük, majd beleborítjuk a szarvashúst. Fűszerezzük őrölt köménnyel, három teáskanál sót szórunk rá, kevergetjük, és hagyjuk, hogy levet engedjen. A fokhagymát összezúzva hozzáadjuk. Zsírjára sütjük, majd kevés folyadékkal felöntve tovább puhítjuk. Amikor már majdnem elkészült, beleborítjuk a zöldborsót, a karikákra vágott sárgarépát és petrezselymet. Egy deci vízzel roppanósra főzzük, majd hozzáadjuk a vargányát, és a zöldfűszereket – kakukkfüvet, rozmaringot – is. Legutolsóként vörösbort öntünk rá, és készre pároljuk.

A zsámiskához a krumplit megtisztítva, felkockázva annyi sós vízben, hogy éppen ellepje, puhára főzzük. A vízben összetörjük, és apránként belekeverjük a lisztet. Tíz percig fakanállal forgatva megfőzzük.

Egy kis gombócnyi masszát zsíros kanállal kilapítunk. mindkét oldalát megszórjuk tepertő morzsával, és serpenyőben átsütjük. Ezt a zsámiskát kínáljuk az elkészült szarvasraguhoz, aminek a fantázianeve: a rapsic álma.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu