Csikós tokány kapros túrógombóccal

Csikós tokány kapros túrógombóccal

Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 30 dkg vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál őrölt paprika, csipetnyi őrölt szerecsendió, 3 savanyú uborka, 2 dl tejföl. A gombóchoz: 50 dkg túró, 6 evőkanál búzadara, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 teáskanál só, 1 csokor vágott kapor. A főzővízbe 1 teáskanál só.

Először a túrógombócot készítjük elő. A túrót a puha vajjal összekeverjük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a búzadarát, a kaprot, a sót. Összedolgozzuk, majd egy órán át pihentetjük.

A tokányhoz a szalonnát felkockázzuk, egy lábasban zsíron pirosra sütjük.

Az uborkát kisebb darabokra vágjuk, a húst felcsíkozzuk. A szalonnára rátesszük a felkockázott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk benne. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Fedő alatt 30-40 percig főzzük.

Ekkor tesszük bele az uborkát, a tejfölt és az őrölt paprikát. Ezekkel már csak egyet forralunk, és a tokány elkészült.

A túrógombócot forró, sós vízben kifőzzük. Vizes kézzel könnyedén tudunk szép formás darabokat készíteni. Amikor feljönnek a víz tetejére, elkészült az étel. Kiszedjük, lecsepegtetjük, és a tokány mellé kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu