Kolbászos pompos

Kolbászos pompos

Hozzávalók: (2 tepsi pomposhoz) 1,5 kg liszt, 1,5 liter tej, 7,5 dkg élesztő, csipetnyi só, 1 evőkanál kristálycukor, 10 dkg olvasztott sertészsír, 1 tojás, 50 dkg füstölt kolbász, 20 dkg füstölt szalonna.

Egy liter langyos tejet tálba öntünk, adunk hozzá cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt, hozzátesszük a liszt nagy részét, az olvasztott zsírt, megsózzuk, és elkezdjük dagasztani. Közben apránként pótoljuk a lisztet, és ha szükséges, a langyos tejet. Se túl puha, se túl lágy tésztánk ne legyen. Jó alaposan kidolgozzuk a tésztát, és ha már elválik a táltól és a kezünktől is, akkor kilisztezzük az edény alját és oldalát, és abban egy órán át kelesztjük.

Közben a kolbászt vékony karikákra, a szalonnát kockákra vágjuk. Ezeket külön edényben, egy evőkanálnyi zsírban kicsit átsütjük.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és négy gombócot készítünk belőle. Kicsit itt is pihentetjük. Két tepsit kikenünk zsírral.

A bucikat egyenként kisodorjuk. Az első lapot nyújtófa segítségével a tepsi aljába fektetjük. Kicsit felnyomkodjuk az oldalára is a tésztát, nehogy kifolyjon a kolbászzsír. Megrakjuk a kisült kolbász felével, kicsit a zsírjával is megöntözzük, majd befedjük a második lappal. Villával átszurkáljuk a tetejét, és még itt is kelesztjük.

A maradék két tésztát úgy készítjük el, mint a kalácsot. Egyenként kisodorjuk, rászórjuk a maradék kolbászdarabkákat és a sült szalonnát, majd kevés zsírral is meglocsoljuk. A tészta két oldalát felhajtjuk, és hosszában feltekerjük. A második tepsibe tesszük, a két rúd között kicsit zsírral megkenjük, nehogy összesüljenek. Mindegyik pompos tetejét felvert tojással átkenjük. Kicsit még pihentetjük, és előmelegített sütőben fél óra alatt megsütjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu