Diós-mákos vekni

Diós-mákos vekni

Hozzávalók: (3 rúdhoz) 1,2 kg liszt, 4,5 dl langyos tej, 5 dkg élesztő, 4 evőkanál cukor, 12 dkg margarin, 2 tojás, 1 teáskanál só. A tepsi kikenéséhez margarin, és fél dl étolaj. A töltelékekhez: 40 dkg darált mák, 3 citrom reszelt héja, 20 dkg darált dió, 20 dkg mazsola, 6 teáskanál vaníliás cukor, 1 alma, fél kg magozott meggy, 14 evőkanál kristálycukor. A tészta kenéséhez 2 tojás sárgája.

2,5 dl langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A többi tejben olvadásig kevergetjük a margarint. A lisztbe beleütjük a tojásokat, hozzákeverjük a sót, három evőkanál cukrot, a megkelt élesztőt, és a tejes margarint is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Rugalmas, kicsit keményebb anyagot készítünk. Amikor már szép sima, letakarjuk, és egy órát pihentetjük.

A tepsit margarinnal kikenjük, és az aljába étolajat borítunk.

Elkészítjük a töltelékeket: egy rúd diós, egy mákos és egy meggyes-mákos veknit fogunk sütni. A mákot elfelezzük, a diót is külön tálba tesszük. Mindháromhoz reszelünk citromhéjat, elosztjuk bennük a vaníliás cukrot, a mazsolát. Az almát meghámozzuk, és az egyik mákos, és a diós töltelékbe reszeljük. A másik tál mákba beleborítjuk a kimagozott meggyet. Legvégül a mákosakhoz 5-5, a dióshoz 4 evőkanál cukrot keverünk.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán háromfelé osztjuk, és mindegyiket tepsi nagyságúra sodorjuk. A töltelékeket egyenként elegyengetjük rajtuk, és mindhármat szorosan feltekerjük. Tepsibe egymás mellé helyezzük, tetejüket tojássárgájával átkenjük, és sütés előtt még tíz percig pihentetjük. Előmelegített sütőben sütjük. Amikor elkészült, kicsit hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu