Paraszt torta

Paraszt torta

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2-3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, csipetnyi só, két evőkanál sertészsír, 1 tojás, 20 dkg darált mák, 7 evőkanál porcukor, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve 6 púpos evőkanál szikkadt szilvalekvár.

A lisztet megszitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, adunk hozzá cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Pihenni hagyjuk, míg megkel.

A lisztbe kevés sót, egy evőkanál zsírt, egy tojást teszünk, és a felfutott élesztős tejjel bedagasztjuk a tésztát Alaposan kidolgozzuk, lelisztezzük, majd kétszeresére kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkán átdolgozzuk, és akkorára sodorjuk, hogy a zsírral kikent tepsi alját beborítsa. Gazdagon megkenjük szilvalekvárral. A mákot elkeverjük porcukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük, és a torta tetejére hintjük. Előmelegített sütőben, lassú tűzön, kb. 30 percig sütjük. Amikor kivettük, egy sütőlap segítségével kifordítjuk a tepsiből, majd talpra állítjuk a süteményt. Középen hosszában kettévágjuk, és tortaszelet alakban felvágjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu