Fatörzs

Fatörzs

Hozzávalók: 7 tojás, 4 evőkanál liszt, 7 evőkanál cukor, 3 evőkanál dió, 2 evőkanál kakaó, fél csomag sütőpor, 1 narancs reszelt héja, 2 evőkanál víz. A krémhez: 1,6 dl tejszín, 16 dkg porcukor, 2 dkg kakaó, 6 dkg étcsokoládé, 25 dkg margarin. A díszítéshez: 5 dkg fehér marcipán. A tepsihez 1 evőkanál zsír, és rétesliszt.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből kemény habot verünk, amihez apránként hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, és a vizet. Habverővel alaposan kidolgozzuk, hogy jó levegős legyen a tésztánk. Egy tálban a lisztet a dióval, kakaóval és sütőporral elkeverjük. A narancs héját lereszeljük.

Fakanállal óvatosan, nehogy széttörjük a habot, először a lisztes keveréket dolgozzuk a tésztába, majd a narancshéj felét.

A nagyméretű sütő tepsit kizsírozzuk, és megszórjuk rétesliszttel. Beleborítjuk, és elegyengetjük benne a tésztát. Előmelegített sütőben, 160 fokon, kb. 20 percig sütjük.

Közben elkészítjük a krémet. A tejszínt kis láboskába öntjük. Beletesszük a kakaót, és a jó minőségű csokoládét. Addig forraljuk, amíg besűrűsödik. Vízfürdőbe állítjuk, hogy gyorsabban kihűljön. A margarint a porcukorral habosra keverjük, és a megmaradt narancshéjjal ízesítjük. A kihűlt csokoládékrémet is belekanalazzuk, majd jó alaposan összedolgozzuk.

A kisült tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és feltekerjük. Nem gond, ha kicsit megtörik, így még inkább hasonlít a fatörzsre, amit egyébként is elfed majd a krém. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

Ezután kb. ¾ résznél rézsútosan elvágjuk. A kettéválasztott tésztát egyenként kihajtjuk, majd a belsejébe töltjük a csokis krém kétharmadát. Mindegyiket visszatekerjük. A kisebb ág végét megkenjük krémmel, hogy jobban ragadjon, majd ferdén a másik mellé illesztjük. Így nyeri el jellegzetes, fatörzs formáját, amit a megmaradt krémmel bevonunk. Villával, vagy késsel barázdákat húzunk, hogy kérges legyen a tortánk, és tetszés szerint zöld ágakkal, és marcipánból formázott kis gombákkal díszíthetjük. Pár órára hideg helyre tesszük, utána szeletelhető.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu