Lakodalmi cukorperec

Lakodalmi cukorperec

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 11 tojás sárgája, 5 tojás fehérje, 2 evőkanál kristálycukor, 1 vaníliás cukor, 1 teáskanál szalalkáli, 1 dl 50 fokos pálinka, 1 dl étolaj. A mázhoz: 18 evőkanál porcukor, 6 tojás fehérje.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat egy keverőtálba tesszük, de a fehérjéket két külön tálba szedjük: ötöt az egyikbe, hatot a másikba.

A sárgákhoz két evőkanál kristálycukrot, teáskanálnyi szalalkálit, egy csomag vaníliás cukrot teszünk, és jó alaposan kikeverjük. Az öt tojás fehérjét kemény habbá verjük. A kivilágosodott tojássárgás masszához először étolajat, majd egy deci jó erős házi pálinkát adunk.

Kézzel jó alaposan kidolgozzuk, mint a kelt tésztát. Dagasztás közben a tojáshabot is beletesszük. Amikor már szép hólyagos, akkor lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és hosszú, kb. tíz centi széles rudat formálunk belőle. Liszttel megszórjuk a tetejét. Késsel tíz darabra szétvágjuk.

Sodrófával mindegyiket hosszabb téglalapra megnyújtjuk, két oldalát késsel bevagdossuk, majd hosszában félbehajtjuk, és kör alakot formázunk belőle úgy, hogy a bevágások kívülre kerüljenek.

Lisztezett sütőlapra helyezzük a pereceket.

Forró sütőben kezdjük a sütést, de tíz perc után mérsékeljük a hőt, és 15-20 percig csak szárítsuk, akkor lesz szép magas. Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni.

Közben a félretett hat tojás fehérjét a porcukorral gőz felett kemény habbá verjük.

A meghűlt pereceket kenőtollal, vagy ecsettel minden oldalán cukros mázzal átkenjük. Gyúródeszkára tesszük, megvárjuk, míg teljesen megszárad, utána lehet fogyasztani.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu